فهرست مطالب

اخلاق وحیانی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 22، بهار 1401)

نشریه اخلاق وحیانی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 22، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسن امجدی*، عبدالله نصری صفحات 5-34

    تبیین آرای فلسفی آیت الله جوادی آملی در مسایل معناشناختی می تواند مقدمه ای برای دفاع عقلانی از اخلاق جاودان و واقع گرای اسلام در هرعصری باشد. در این مقاله نظریه ایشان در خصوص معنای «الزامات اخلاقی» و جایگاه این نظریه در میان نظریه های معناشناسی فرااخلاق مورد بررسی قرار می گیرد.در این نظریه، «باید های اخلاقی» اعتباری، انشایی و تعریف پذیر می باشند و معنای آنها «ضرورت بالغیر» است. در این تعریف، نه از مفاهیم اخلاقی دیگر استفاده می شود، و نه از مفاهیم تجربی، از این رو، این نظریه «تعریف گرا» و «طبیعت گرایی عام» به حساب می آید، نه «طبیعت گرایی خاص». این نظریه مانند نظریه -های الهیاتی مفهوم «باید اخلاقی» را بر اساس امر و نهی الهی تعریف نمی کند، تا جزو نظریه های «فراطبیعت-گرایی الهیاتی» باشد. اما در این نظریه چون از مفاهیم معقولات ثانی فلسفی-ضرورت بالغیر- برای تعریف «باید اخلاقی» استفاده می شود، از دسته نظریه های «فراطبیعت گرایی فلسفی» می باشد. از نگاه معرفت شناسانه نیز، در نظریه آیت الله جوادی آملی گزاره های حاوی «بایدهای اخلاقی» گزاره هایی انشایی هستند نه اخباری، بنابراین، شناختی از واقعیت اخلاقی در خارج به ما نمی دهند، و «غیرتوصیفی» می باشند، ولی چون مبتنی بر مصالح و مفاسد واقعی، اعتبار شده اند، اعتباری محض نیستند، از این رو، نظریه ای «واقع گرا» است.

    کلیدواژگان: جوادی آملی، باید اخلاقی، باید اعتباری، باید حقیقی، ضرورت بالغیر، معناشناختی، شناخت گرا و واقع گرا
  • سید مرتضی حسینی، میثم کهن ترابی* صفحات 35-66

    تعریف مستقل یا درهم تنیده دو کلیدواژه «حق» و «خیر» و تقدم یکی بر دیگری، از مباحث پیشینه دار و چالش برانگیز در حوزه نظری فلسفه اخلاق است. نوع نگاه به این موضوع بنیادین هنجار اخلاقی، در میان اندیشمندان متقدم و متجدد، اندیشه ها و مکاتب اخلاقی گوناگون و گاه متضاد را پدید آورده است. نوشتار حاضر، ضمن نگاهی گذرا به نظریات مهم این عرصه، با واکاوی و تحلیل سیره علوی بر اساس نهج البلاغه، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی نشان می دهد منش حضرت(ع) به عنوان یک معیار اصیل اسلامی، با نفی نگاه تقدس گرایانه به امر حکومت و ارایه یک الگوی حاکمیت زمینی، بر اصل نخستین حق مداری بنا شده است. حق محوری امام(ع) در مواردی با مفهوم خیر، انطباق داشته و گاهی به ظاهر، با خیر در تزاحم است. از مصادیق تزاحم حق با خیر در نهج البلاغه، می توان به حق حیات، حق مساوات، حق آزادی های سیاسی همچون حق آزادی در انتقاد و اعتراض، انتخاب حاکم، نوع حکومت و تجدید بیعت با حاکم اشاره کرد. به هنگام تزاحم، تقدم حق بر خیر، با پشتوانه ضروری و عقلانی آگاهی بخشی که خیر فردی و جمعی را به دنبال دارد، هویدا می شود. در کنار این، شیوه امیر المومنین(ع) به الزام در حق گرایی و توصیه صریح یا ضمنی به خیرگرایی، فلسفه عملکرد قرآنی ایشان را در نیل به هدف غایی آفرینش انسان یعنی نیل به کمال که به معنای اصالت دادن به خیر است، نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حق و خیر، اخلاق، حقوق، انطباق و تزاحم
  • محمداسماعیل محمدی تبار، حامد خانی*، ارسطو میرانی صفحات 67-104

    یک راه برای آگاهی از مکاتب اخلاقی رایج در دوران حیات اهل بیت (ع) شناخت اندیشه های شاگردان ایشان است. به نظر می رسد شاگردان اهل بیت (ع) نقش مهمی در شکل گیری و تحول اندیشه های اخلاقی عصر خود داشته اند. از شخصیت های مهم و اثرگذار شیعی در این دوران جابر بن یزید جعفی است. وی در میان شاگردان امام باقر (ع) از شاگردان خاص آن امام، و از نگاه عالمان عامه مسلمانان هم از تابعین به شمار می رود. براین پایه، شناخت اندیشه اخلاقی او باید مهم تلقی شود. مطالعاتی که تا کنون درباره روایات اخلاقی جابر صورت گرفته اند مبانی هستی شناسانه و انسان شناسانه تفکر اخلاقی او را بازمی نمایند؛ آن سان که می توان برپایه آن ها دریافت خیر اعلایی که از نگاه جابر باید با سلوک اخلاقی حاصل کرد کدام است. بااین حال، در آن ها این معنا تبیین نشده است که شیوه سلوک بهینه اخلاقی برای دست یابی به آن خیر اعلا چیست. در این مطالعه بنا ست با تحلیل روایات رسیده از جابر جعفی شیوه سلوک اخلاقی بهینه از نگاه وی را بازشناسیم.

    کلیدواژگان: جابر جعفی، امام باقر (ع)، تاریخ اندیشه اخلاقی، تاریخ اخلاق اسلامی، حکمت
  • احمد دبیری*، محمدجواد فخرآبادی صفحات 105-133

    محبت و عشق ورزی، از مهم ترین گریش های اصیل در وجود آدمی است که می تواند عالی ترین منیع انگیزش برای رفتارهای اخلاقی باشد. این پزوهش به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به این نتایج دست یافته است که هرچند خوددوستی میلی تاثیرگذار در صدور افعال است، اما مانعی بر سر راه انجام اعمال از روی عشق ورزی نیست و تا عملی برخاسته از میل اصیل خیرخواهانه نباشد از حد نصاب ارزش اخلاقی برخوردار نمی گردد. خیرخواهی و عشق ورزی میلی فطری و اصیل در همه انسان ها قرار دارد که می تواند مستقلا سرچشمه رفتارهای اخلاقی گردد. در این صورت است که می توان از عشق ناب به فضایل اخلاقی و محبت معنوی به عنوان عالی ترین عامل انگیزه بخشی در رفتارهای اخلاقی سخن گفت. رفتار بر مبنای اخلاق فاضله و محبت ورزی، تلازم با انقیاد الهی دارد و موجب تقرب وجودی به خداوند می گردد. این معنا می تواند در پرتو بینش الهی تقویت شود و به سطحی از آگاهی برسد که تنها رضوان الهی منشا انگیزش در عملکردهای اخلاقی گردد.

    کلیدواژگان: انگیزش اخلاقی، خود دوستی، خیرخواهی، عشق ناب، انگیزش معنوی
  • مصطفی هراتی* صفحات 135-162

    ارتباط بین اخلاق و حقوق از گذشته های دور تا کنون محل مناقشه بین حقوق دانان و فلاسفه بوده است. به طور کلی دو دیدگاه کلاسیک و مدرن در این زمینه وجود دارد؛ نظر اول دلالت بر آن دارد که یک وجه افتراق اساسی بین این دو شاخه از علم وجود دارد چراکه هریک دارای اقتضایات خاص می باشند. حقوق به پدیده های اجتماعی می پردازد و روابط بین عموم افراد جامعه را تنظیم می کند و بر این مبناء است که نظم عمومی و منافع عمومی مفهوم پیدا می کند در حالیکه اخلاق به نهان انسان ها توجه دارد و این رسالت را دنبال می کند که هر انسانی بر حسب سرشت خویش به نیکی گرایش و از گناه دور گردد. منطق دیدگاه کلاسیک در نظریه مدرن مورد نقد واقع شده و این ایراد مطرح گردیده که حقوق به موجب دیدگاه کلاسیک مفهومی خشک و غیر قابل انعطاف است در حالیکه حقوق باید به اخلاقیات توجه کند چراکه مبناء حقوق بر اخلاق بنیان گذاشته شده است. وجود اخلاق در جنبه های مختلفی از حقوق ازجمله تعهدات و قراردادها مشاهده می باشد. در این جستار سعی بر آن شده که جایگاه اخلاق در حقوق تعهدات در حقوق ایران و فرانسه مورد بررسی قرار گیرد تا بر اساس آن خلاء های قانونی را مرتفع گردانیم.

    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق، تعهدات، وجدان، فقه
  • محمدرضا ساللاری فر* صفحات 163-200

    این تحقیق چالش های اخلاقی مشاوره و راه های حل آن را بررسی می کند. چالش اخلاقی مشاور؛ موقعیتی بالینی است که هیچ گزینه ای برای آن رضایت بخش به نظر نمی رسد، و مشاور به عنوان فاعل اخلاقی هم زمان دو یا چند وظیفه اخلاقی نسبت به مراجع دارد که هر کدام به تنهایی وظیفه او است، ولی به دلیل هم زمانی نمی تواند همه آن ها را انجام دهد. روش تحقیق شامل دو رویکرد رعایت اصول و نظریه های اخلاقی و در نظر گرفتن همه ابعاد در یک مورد جزیی است که آن موازنه متفکرانه نامیدند. بر اساس یافته های تحقیق؛ حل یک چالش اخلاقی در مشاوره شامل شش گام است. این روش برای حل ده نوع چالش اخلاقی زیر در مشاوره به کار گرفته شد: پذیرش یک مراجع یا ادامه مشاوره با او، مسایل جنسی، دینداری، اختلالات روانی و آزمون ها مسایل قانونی، مشاوره ازدواج، زوج درمانی، خیانت، طلاق و مشاوره کودک.

    کلیدواژگان: چالش اخلاقی، مشاوره، حل، موازنه متفکرانه
|
  • Mohammad Hasan Amjadi *, Abdollah Nasri Pages 5-34

    Explanation of philosophical theories of Professor Javadi Amoli in Semantic problems can be an introduction for rational defence of Realistic and eternal morality of Islam. In this view, we don’t use other moral or empiricism concepts for defining moral concepts. Thus, this theory categorize in the definism andgeneral naturalism, not in the specific naturalism. But this theory doesn’t define moral obligation concept based on divine commands and prohibitions like theological theories do, neither count as theological meta naturalism, it categorizes as philosophical meta naturalism theories, because it uses philosophical secondary intelligible or in other word necessity through other to define moral obligation. Also In terms of epistemology, in the theory of Professor Javadi Amoli concepts like moral obligation are conventional concepts and their statements includes Enshaei proposition not Ekhbari one, means they don’t give us any cognition about moral reality from abroad. So according to epistemology of moral obligation and statements including them, this theory is a noncognitive theory, but because conention of those concepts and Enshaei of those statements including them are based on the real benefits and corruptions, so they are not pure conventional and aren’t based on tastes and personal or plural emotions. Thus, this theory in terms of ontologically, is considered as reality moral obligations. However reality of this theory doesn’t mean that moral obligations have foreign instead, but it means that they are based on true and real beliefs which have been proven with logic in the theoretical philosophy.

    Keywords: Javadi Amoli, Moral Obligation, conventional obligation, true obligation, necessity through other, semantic, cognitivist, realist
  • Seyyed Morteza Hosseini, Meysam Kohantorabi * Pages 35-66

    The independent or intertwined definition of the two keywords Right and Good and the precedence of one over the other has been a long-standing and challenging issue in the theoretical field of moral philosophy. Various and sometimes contradictory ideas and moral schools have been established among the early and modern thinkers through different views on this fundamental issue of moral norms. Using a descriptive-analytical method the study shows that the conduct of the Imam, as a genuine Islamic criterion, has been based on the first principle of rule of law as it rejects the sacred view toward the government and provides a model of earthly governance. The righteous conduct of the Imam sometimes complies and other times seems in conflict with good. Some examples of the conflict between right and good in Nahj al-Balaghah include the right to life, the right to equality, the right to political freedoms such as freedom of criticism and protest, the choice of the ruler, the type of government, and renewal of allegiance to the ruler. The precedence of the right over the good is manifested in times of conflict, with the essential and rational support of awareness that leads to individual and collective good. Besides, the manner of Imam Ali (PBUH) in obliging the righteous conduct and explicitly or implicitly recommending goodness reveals his philosophy of Quranic action to achieve the ultimate goal of human creation, which is perfection through the originality of the good.

    Keywords: Comply, Conflict, Law, Nahj al-Balaghah, philosophy, Right, Good
  • Mohammadesmail Mohammaditabar, Hamed Khani (Farhang Mehrvash) *, Arastoo Mirani Pages 67-104

    One way to be aware of the common moral schools during the life of the Ahl al-Bayt (AS) is to know the thoughts of their students. It seems that the students of Ahl al-Bayt (AS) have played an important role in the formation and evolution of moral ideas of their time. One of the most important and influential Shiite figures in this period is Jabir bin Yazid Ja'fi. Among the students of Imam Baqir (AS), he is one of the special students of that Imam, and from the point of view of the general Muslim scholars, he is also considered a follower. Finally, understanding his moral thought must be considered important. The studies that have been done so far on Jabir's moral narratives reveal the ontological and anthropological foundations of his moral thinking; What are the people on the basis of which one can receive the supreme good that, in Jabir's view, should be achieved through moral conduct? However, they do not explain the meaning of the method of morally optimal conduct to achieve that supreme good. In this study, by analyzing the narrations received from Jaber Jafi, we are to recognize the method of optimal moral behavior from his point of view.

    Keywords: al-Jābir al-Jafri, al-Imam al-Bāqir, History of Moral Thought, History of Islamic Morality, al-Hikma (the Wisdom)
  • Ahmad Dabiri *, Mohammadjavad Fakhrabadi Pages 105-133

    Love and affection are among the most important genuine desires in human beings that can be the highest Source to motivation for moral behaviors. This research has reached the conclusion through descriptive-analytical method and using library sources that although egoism is an effective desire in issuing actions, but it is not an obstacle to doing deeds out of love and to an action arising from genuine benevolent desire. Otherwise, it does not have the quorum of moral value. Benevolence and love are innate and genuine in all human beings, which can be the independent source of moral behavior. In this way, we can speak of pure love for moral virtues and spiritual love as the highest motivating factor in moral behaviors. Behavior based on the morality of utopia and love is related to divine submission and causes existential closeness to God. This meaning can be strengthened in the light of divine

    Keywords: Ethical Motivation, self-interest, Benevolence, pure love, ., Spiritual motivation
  • Mostafa Harati * Pages 135-162

    The relationship between ethics and law has long been a point of contention between jurists and philosophers. In general, there are two views, classical and modern; The first view implies that there is a fundamental difference between these two branches of science because each has its own requirements. Law deals with social phenomena and regulates relations between the general public, and it is on this basis that public order and public interest are understood, while morality pays attention to the secrets of human beings and pursues the mission that every According to his nature, a human being tends to goodness and stays away from sin. The logic of the classical view has been criticized in modern theory, arguing that law is a dry and inflexible concept according to the classical view, while law must pay attention to ethics because the basis of law is based on ethics. Existence of ethics is observed in various aspects of law, including obligations and contracts. In this article, an attempt has been made to examine the place of ethics in the law of obligations in the laws of Iran and France in order to fill the legal gaps.

    Keywords: ethics, Law, obligations, Conscience, Jurisprudence
  • Mohammad Reza Salarifar * Pages 163-200

    This study examines the ethical challenges of counseling and ways to solving it. The ethical challenge of counseling; It is a clinical situation for which no option seems satisfactory, and the counselor, as a moral agent, simultaneously has two or more moral duties to the client, each of which is his sole duty, but because of the simultaneity he can not perform them all. The research method includes two approaches of observing ethical principles and theories and considering all dimensions in a case, which is called thoughtful balance. Based on research findings; Solving an ethical challenge in counseling involves six steps. This method was used to solve the following ten types of ethical challenges in counseling: Admitting a client for counseling, sexual issues, religiosity, mental disorders and tests, legal issues, marriage counseling, couple therapy, infidelity, divorce and child counseling

    Keywords: Challenges, counseling, solving, thoughtful balance